Mielikuviin Roomasta liitetään usein aurinko, lämpö, terassilla istuskelu ja kivikujilla kiertelyn lomassa gelatolle pistäytyminen ja siksi Rooman loma varataankin useimmiten kevääksi, kesäksi tai alkusyksyksi. Niin hienoa kuin Roomassa juuri noista syistä keväisin ja kesäisin onkin – vaikka idyllinen mielikuva voi toisaalta rakoilla, kun jonottaa helteessä nähtävyyksiin (tai sitä jäätelöä) – niin Ikuinen kaupunki on aika ihana talvellakin. Tässä viisi syytä, jotka ehkä saavat harkitsemaan lomaa Roomassa myös talvikuukausina.
1. Vähemmän ihmisiä, vähemmän jonoja
Roomassa ei ole oikeastaan off-kautta, sillä täällä on aina turisteja, suosituimpiin aikoihin liikaakin. Tammikuussa kaduilla mahtuu kuitenkin kulkemaan, Colosseumiin ja Pietarin kirkkoon saattaa päästä pienellä jonotuksella, Sikstuksen kappelin kattofreskoja voi ihailla rauhassa penkillä istuen (kyllä, siellä on penkit sitä varten, mutta niitä ei useimmiten tungokselta huomaa saati saa istumapaikkaa) ja Trevin suihkulähteen ja muut kuuluisat nähtävyydet voi nähdä ihan oikeasti, eikä vain jonkun selän takaa. Roomassa on siis talvella enemmän tilaa hengittää.
2. Sää
Talvella Roomassa voi olla jopa pari astetta pakkasta ja sataa, mutta tavallisimmin päivälämpötila on 10 asteen liepeillä ja ylikin. Aurinko paistaa tammikuussa useammin kuin maaliskuussa. Sää on mainio nähtävyyksien kiertämiseen. Jo huhtikuussa varjoton Forum Romanum ja Rooman mäkiset kadut voivat olla tukalia kulkea, kuumista kesäkuukausista puhumattakaan. Roomassa joutuu ylipäätään kävelemään aika paljon ja talvella se on miellyttävämpää. Myös Rooman lukuisissa ihastuttavissa puistoissa voi tehdä talvella kunnollisia kävelylenkkejä, nehän ovat vihreitä nimenomaan talvella. Ja jos sataa, niin voi hyvällä omallatunnolla mennä sisään johonkin Rooman monista museoista, kirkoista tai vaikka nauttimaan kuumaa suklaata tai crepsejä johonkin baariin.
3. Roomalainen keittiö
Luulisi, että roomalainen ruoka olisi aina hyvä syy tulla Roomaan, mutta tosi asiassa roomalaisen keittiön klassikot ovat niin tuhteja, etteivät ne helteellä oikein uppoa. Sen sijaan bucatini all’amatriciana , spaghetti alla carbonara tai cacio e pepe on kuin tehty kylmiä tai sateisia talvipäiviä varten.
4. Artisokat, appelsiinit ja muut kauden vihannekset ja hedelmät
Artisokkakausi on parhaimmillaan alkuvuodesta ja silloin niitä kannattaa ihastella toreilla ja syödä ravintoloissa. Nykyään tosin carciofi alla romanaa (artisokkaa roomalaiseen tapaan) tai carciofi a giudiaa (artisokkaa juutalaiseen tapaan) saa turistien vaatimuksesta ympäri vuoden. Mutta vain alkuvuodesta ne on tehty oikeista roomalaisista artisokista ja niiden maku on parhaimmillaan.
Italiassa tulee muutenkin tietoiseksi siitä, että myös ”etelän hetelmillä” on omat satokautensa siinä kuin mustikoilla ja puolukoillakin. Talvi on sitrushedelmien – klementiinien ja erilaisten appelsiinien – aikaa. Ne ovat silloin mehukkaimmillaan ja maku ihan toista luokkaa kuin vaikkapa kesällä (jos niitä silloin onnistuu saamaan). Ero on suunnilleen sama kuin heinäkuussa ostettujen kotimaisten mansikoiden ja tammikuussa ostettujen tuontimansikoiden välillä Suomessa!
Talvi on myös paras aika vierailla Savellon appelsiinipuutarhassa ja muutenkin appelsiineja, klementiinejä ja sitruunoita notkuvia puita voi bongata siellä täällä Roomassa.
Vastaa