Trento ei kuulu Italian suosituimpiin tai edes tunnetuimpiin kaupunkeihin. En itsekään tiennyt siitä juuri mitään, vaikka nimen olin kartalla nähnytkin ja junalla läpi varmaan kulkenutkin Trentinon alueella käydessäni. Trenton sijainti Garda-järven ja Dolomiittien välissä tekee siitä erinomaisen tukikohdan niin turistipitoisella Garda-järvellä vierailuun kuin vaikka vaellusretkille ympäristön muihin upeisiin luontokohteisiin, mutta Trenton kaupunki on itsessäänkin vierailun arvoinen lomakohde. Itse ainakin rakastuin kuukauden takaisella reissullani täysillä suloiseen, eläväiseen ja supersiistiin Trentoon, enkä ihmettele yhtään, että myös Forbes-lehti nimesi Trenton yhdeksi niistä viidestä upeasta italialaiskaupungista, joissa kannattaa käydä ennen kuin muut löytävät ne!
Tässä 7 hyvää syytä vierailla Trentossa!
1. Trento on puhdas ja siisti
Ensimmäisiä asioita, joihin kiinnitin huomiota Trentoon saapuessani, oli se, miten putipuhdasta ja muutenkin hyvinvoivan näköistä siellä oli! Tähän toki vaikuttaa, että tulin tulin Trentoon jäteongelman ja huonokuntoisten katujen kanssa painiskelevasta Roomasta. Trentossa ei näkynyt roskan roskaa missään, kaduilla ei ollut monttuja ja mikä parasta, vanha kaupunki oli lähes autoton! Viehättäviä kujia ja aukioita ei ollut valjastettu autojen parkkipaikoiksi, vaan niillä oli rauhassa käveleviä ihmisiä ja terasseja.
2. Trentossa on upeat maisemat
Trento on vuorten ja viiniviljelmien ympäröimä niin, että jo junamatka sinne tekee maisemaonnelliseksi! Luulen, että Trentosta on vaikea löytää hotellia, jonka huoneesta ei avautuisi vuorinäkymää. Paitsi tietysti, jos majoittuu kauemmas keskustasta sinne vuoren rinteelle, josta avautuu näkymä Trenton kaupunkiin (tai viiniköynnösten peittämälle rinteelle).
Trentoa pääsee ihailemaan ylhäältä päin myös kaapelivaunulla, joka lähtee ihan keskustasta joen rannasta ylös Monte Bondonella. Kyyti on hieman kiikkerä, mutta ainakin lievän korkeanpaikankammon kanssa siitä selviää! Ylhäällä voi tehdä pikku kävelyn, ihailla maisemia näköalatasanteilta tai oluen tai spritzin kera siellä olevan kivan pikku baarin terassilta!
- Funivia Trento – Sardegna kulkee päivittäin klo 7 – 22.30. Halvin kertalippu 1,20.
3. Taide ja arkkitehtuuri
Trentossa taidetta ei ole suljettu museoihin ja kirkkoihin, sillä siellä on useita taloja, joiden ulkopintoja koristavat upeat keskiaikaiset freskot. Hienoin näistä on viehättävän Piazza Duomon reunamilla, mutta samoin koristeltuja taloja näki siellä täällä pitkin kaupunkia.
Muutenkin Trentossa tuntui olevan kaikkea, mitä idylliseltä italialaiskaupungilta voi odottaa: värikkäiden talojen reunustamia kapeita kujia, upeita suihkulähteitä, patsaita, puisto ankkalampineen, houkuttelevia terasseja ja mahtipontinen katedraali. Ja tietenkin Trentossa on myös linna, 1200-luvulla rakennettu Buonconsiglio. Myös siellä on upeita ja arvokkaita freskoja. Etenkin sen tornin, Torre Aquilan (suom. Kotka-torni), eri kuukausia kuvaavia Ciclo dei mesi –freskoja 1400-luvulta tarkastellessa vierähti hyvä tovi. Freskot kuvasivat niin aatelisten kuin työläistenkin elämää eri kuukausina. Niin paljon kiinnostavampaa kuin uskonnolliset aiheet!
Trentossa on myös kiinnostavia museoita. Kävin katsomassa Women in Photography-valokuvanäyttelyn Palazzo Roccabrunassa (jossa muuten oli lisää freskojakin ihailtavaksi), mutta en valitettavasti ehtinyt luonnontieteelliseen museoon (MUSE), jota kaikki siellä käyneet kehuivat. Jos Trenton tarjonta ei riitä, ympäristössä on lisää linnoja ja taidemuseoita kuten modernin taiteen museo MART lyhyen matkan päässä Roveretossa. Jo itse vuonna 2002 valmistunut arkkitehti Mario Bottan suunnittelema rakennus on käymisen arvoinen, mutta siellä on myös Pohjois-Italian (ellei koko Italian) suurin kokoelma modernia taidetta.
4. Loistava ja monipuolinen ravintola- ja baaritarjonta
Ruoka on monille yksi tärkeimmistä syistä matkustaa Italiaan ja vaikka siisteyden ja toimivuuden puolesta välillä tuntui, ettei Trento oikein Italiaa olekaan, niin ruoka- ja juomatarjonnan puolesta Trento ei petä odotuksia! Trenton ravintola-, kahvila- ja baaritarjonta on huikea. Paikalliset ruokalajit ovat saaneet paljon vaikutteita Itävallan ja Saksan puolelta, pääruoat olivat enimmäkseen tuhteja liha- ja riistapatoja, mutta kasvisyöjillekin löytyi hyvin vaihtoehtoja. Itävallan vaikutus näkyi myös kahviloiden kakkuvalikoimassa. Trendikkäissä baareissa ja aperitivopaikoissa sai kiinnostavia pikkuannoksia. Ruoan voi huuhdella alas vaikka aromikkaalla Gewürztraminer-valkoviinillä tai paikallisella pienpanimo-oluella. Tai miksei vaikka omenamehulla, jota tuotetaan myös alueella.
Trentossa tuntui olevan lähes joka kulmassa baari tai ravintola, jossa olisin halunnut käydä, mutta näitä ainakin voin suositella:
Green Tower
Trenton vihreän tornin vieressä sijaitseva ravintola on hyvä, perinteisesti sisustettu ravintola, joka tarjoaa hyvää, perinteistä paikallisruokaa pienellä twistillä. Kävin sieltä sattuman kaupasta kahdesti. Ensimmäisellä kerralla nautin loistavan Roquefort-päärynärisoton, jonka päällä oli rapeaksi paistettua speckia, paikallista ilmakuivattua kinkkua. Eikä toisella kerralla nautitussa herkkutattipizzassakaan ollut moitteen sijaa. Lasillinen raikasta valkoviiniä kruunasi molemmat ateriat.
Ristorante Green Tower Via Torre Verde, 29 Trento
Antico Pozzo
Vasikan tartar ricotta-juustolla täytetyn kesäkurpitsan kukan ja avokadon kanssa, peuratäytteisiä mustikkaravioleita ja jälkiruoaksi parsajäädykettä – kyllä, luit oikein PARSAjäädykettä – hunaja-papaijakastikkeen kera: heittämällä parhaita konferenssilounaita, joita olen koskaan nauttinut! Etenkin kun aterian sai nauttia viiniköynnösten alla kapealla mukulakivikadulla. Ja mikä parasta: menua ei ollut meille varta vasten räätälöity, vaan kaikki ruokalajit olivat ravintolan ruokalistalta poimittuja esimerkkejä.
Antico Pozzo ristorante & pizza, Vicolo della Sat, 6
Bar La Vie En Rose
Romanttisesti vanhoilla kameroilla, kuvilla, polkupyörillä ja samettisilla sohvilla sisustettu baari oli niin kutsuvan näköinen, että pakkohan sinne oli poiketa lasilliselle. Näkemäni lounasannokset näyttivät niin hyviltä, että melkein peruin aiemmin tekemäni pöytävarauksen toiseen ravintolaan. Onneksi sain (helposti) vakuutettua lounasseurani lounaan jälkeen kahville (ja sitten vielä kuohuvalle) tähän löytämääni suloiseen paikkaan. Laskua maksaessani näin Kyrön Napue-giniä hyllyssä! Tarviiko paikka enemmän suosituksia?
Bar La Vie en Rose, Via San Marco 8, Trento
Passion Italian Craft Beer
”Menkää te edellä, käyn nopeasti suihkussa ja tuun sit perässä!”, kehotin, kun A Matter of Taste -blogin Aga ja Everybody hates a tourist -blogin Jonathan houkuttelivat minua mukaansa tutustumaan paikalliseen pienpanimoon. Matkalla sinne mietin, että sittenkin ehkä olisi ollut viisainta mennä yhdessä, etenkin kun sain paikallisbussissa istuessani Agalta sellaisia ohjeita kuin ”jää pois siinä ”Disco sexy” -stripteasebaarin kohdalla ja suuntaa kohti teollisuusaluetta”. No mutta hieman epämääräisellä alueella lopulta löytyi kuin löytyikin kiva baari, jonka parkkipaikkamaiselle pihalle oli asteltu pöytiä ja lepotuoleja, joilla voi ihailla Dolomiitteja samalla, kun siemailee kolmen kaveruksen perustaman pienpanimon tuotteita. Koska pienpanimo-oluet eivät ole oma juttuni, tyydyin maistamaan yhtä ja siirryin sitten paikalliseen viiniin, jota paikassa oli myös tarjolla. Mutta oluen ystävälle paikka oli kerrassaan mahtava: sillä baarissa sai 12:sta hanasta erilaista viereisessä panimossa tehtyä olutta niin pieninä maisteluannoksina kuin isompina tuoppeinakin. Myöhemmin pihalle avattiin myös katuruokavaunu, josta sai hampurilaisia, maalaisranskalaisia ja muuta oluen kanssa sopivaa ruokaa. Todellinen ”paikallisten suosima paikka”, mitä kuvasi sekin, ettei baarimikko osannut neuvoa meitä 200 metrin päässä olevalle bussipysäkille, kun lähdimme pois. Kaikki kun tulivat autoilla.
- Lue Everybody hates a tourist -blogin hauska kuvaus paikasta ja muistakin Trenton artesaaniolut-baareista!
Passion Brewery, Via Salorno 2, Trento (bussi numero 17 ja jää pois siinä ”Disco Sexy”-kyltin nähdessäsi)
5. Trentodoc
Trentodoc ansaitsee ilman muuta oman mainintansa, sillä ainakin itse voisin matkustaa Trentoon uudestaan vain, jotta saisin nauttia tätä loistavaa kuohuviiniä päivittäin lasillisen tai kolme. Trentodoc on perinteisellä samppanjamenetelmällä eli italialaisittain metodo classicolla tuotettua kuohuviiniä. Vaikka Trentinon alueella on viljelty viiniä jo 3000 eaa., niin Trentodoc sai alkunsa 1900-luvun alussa, kun Giulio Ferrari vieraili Champagnen alueella ja päätti ruveta tekemään samalla menetelmällä kuohuviiniä myös Trentinossa. Perinteinen pullokäymismenetelmä on tunnetusti hidas ja kallis: kalleimpia riserva ja millesimato (vintage) laatuja käytetään pullossa ja pulloja käännellään jopa 36 kuukauden ajan. Lisäksi useimmat alueella Trentodocia valmistavat viinitilat ovat melko pieniä – osa tuottaa vain muutamia kymmeniä tuhansia pulloja vuodessa – joten tuontiin ei niiden valikoimasta juuri riitä. Parhaimmat ja kiinnostavimmat Trentodocit nautitkin paikan päällä Trentossa!
Kaikki nauttimani Trentodoc-lasilliset olivat raikkaita – samppanjoiden kanssa on se ongelma, että osa niistä on minun makuuni liian tunkkaisia ja omenaisia. Tutustuin Trentodociin ja sen valmistukseen niin viinitilakierroksella kuin viininmaistelutilaisuudessakin Palazzo Roccabrunan viinibaarissakin, jota voin lämpimästi suositella. Viinibaarin ideana on tehdä tunnetuksi paikallisia viinejä ja samalla niiden kanssa nautittavia juustoja ja leikkeleitä, joten viinibaari pitää lasillisten hinnat alhaisina. Paikalla on aina asiantunteva sommelier, joka osaa kertoa juomista, niiden valmistuksesta kuin tuottajistakin, joten hänen opastuksellaan voi hyvin järjestää ihan oman maistelutilaisuuden. Toki Trentodocia saa muistakin paikallisista baareista, lasillinen maksaa varsin kohtuulliset 4 – 5 euroa. Paikalliset suhtautuvat tuotteisiinsa asiaankuuluvalla ylpeydellä ja intohimolla. Ethän siis loukkaa heitä pyytämällä lisää proseccoa tai voit saada tylyn esitelmän siitä, minkälaista halpaa litkua prosecco on Trentodociin verrattuna. Kuohuviini on italiaksi spumante.
6. Päiväretket
Trentossa voi helposti yhdistää kaupunkiloman huikeisiin maisemiin ja luontomatkailuun, sillä Trento tarjoaa mainion tukikohdan ympäröivän olevan Trentinon alueeseen tutustumiseen. Garda-järvelle Riva del Gardaan pääsee bussilla alle tunnissa ja busseja menee ainakin kerran tunnissa. Bussilla ja junalla pääsee moneen muuhunkin paikkaan ja omalla autolla vielä useampaan, sillä Dolomiittien vaellus- ja maastopyöräilyreitit ovat vain tunnin tai parin ajon päässä.
Itse tein pienen aamupäiväretken Toblino-järvelle, jota kuvattiin yhdeksi Italian romanttisimmista. Kieltämättä vuorten reunustama turkoosinvärinen vuoristojärvi oli kuvankaunis, mutta oppaissa ei mainittu mitään sen vieressä kulkevasta vilkkaasta moottoritiestä. No, nautin järven maisemista silti paljon. Järven ympäri kulki hyvin hoidettu polku/ tie, jolla lisäkseni oli vain muutama pyöräilijä ja linnan kahvilan terassilla saattoi nauttia maisemia ihaillen kahvikupillisen (tai Trentodocia). Haluaisin todellakin tutustua Trentinoon syvemminkin!
7. Trentino Guest Card
Olin Trentossa, koska siellä järjestettiin Traverse-matkabloggaajakonferenssi. Visit Trentino tarjosi kaikille konferenssiin osallistujille (siis omalla rahalla konferenssimaksun maksaneille) puhelimeen ladattavan Trentino Guest Cardin, joka oli todella kätevä. Sillä pääsi ilmaiseksi niin Trenton kuin muihinkin alueen linnoihin ja museoihin, sai alennuksia viinitilavierailusta ja opastetuista kierroksista (mm. lauantaisin linnasta linnaan kuuluvasta linna-junasta) ja ennen muuta sillä sai liikkua alueen busseissa ja junissa ilmaiseksi. Tosin tässä suhteessa kortin käytettävyydessä oli vielä parantamisen varaa, sillä sen sijaan, että olisi vain näyttänyt kuljettajalle voimassa olevaa Guest Cardia, täytyi nyt busseilla tai vaikka sillä kaapelivaunulla liikkuakseen puhelimeen ladata vielä toinen sovellus, johon syötettiin joka bussin ovella oleva koodi tai luettiin QR-koodi. Hankalaa, kun vuorilla ei yhteydetkään niin toimineet.
Käsittääkseni Trentino Guest Cardin saa suuresta osasta Trenton hotelleja, kun yöpyy siellä vähintään kaksi yötä. Mainio lisäsyy viettää Trentossakin muutama päivä!
- BONUS-VINKKI: Traverse-konferenssiin osallistui 400 bloggaajaa, vloggaajaa, instagrammaajaa ja podcastin pitäjää, joten esimerkiksi hashtageilla #traverse19 ja ”trentinowow tai @traverseevents löytyy lisää tietoa Trentosta ja Trentinosta!
Alkoiko Trento kiinnostaa?
Katso lisää kuvia Trentosta Instagram-tililtäni @kukkulalta.
Vastaa