Meidän vuoremme, meidän rantamme, meidän kaupunkimme ovat avautumassa matkailijoille [—] On siis aika varata loma Italiassa.
Suunnilleen näin toivotti Italian pääministeri Mario Draghi matkailijat tervetulleiksi takaisin Italiaan noin kuukausi sitten G20-maiden turismille omistetun kokouksen lehdistötilaisuudessa. Italia ei halunnut jäädä odottamaan EU:n yhteistä päätöstä ulkorajojen avaamisesta, vaan 15.5. alkaen on voinut matkustaa Italiaan ilman karanteenia muista EU-maista ja Iso-Britanniasta, mikäli joku seuraavista ehdoista täyttyy:
- Todistus koronarokotuksesta (molemmat annokset saatu)
- Todistus sairastetusta koronasta (viimeisen 6:n kuukauden sisällä)
- Negatiivinen koronatesti, joka on tehty alle 48 tuntia ennen Italiaan matkustamista. Myös antigeenitesti kelpaa.
Kesäkuussa Italiaan voi matkustaa joutumatta karanteeniin myös USA:sta, Japanista ja Kanadasta, jos tulee ns. Covid-vapailla lennoilla. Mutta voiko Italiaan matkustaa jo turvallisesti? Kokosin tähän juttuun muutamia asioita, joita on hyvä tietää ennen kuin varaa matkan Italiaan.
Syynä matkailualan ahdinko
Paineet Italian matkustusrajoitusten lieventämiseen ovat valtavat. Matkailualan osuus koko Italian bruttokansantuotteesta oli peräti 14 % ennen koronapandemian alkua. Tietyillä turistialueilla kuten vaikkapa Venetsiassa, Amalfi-rannikolla tai Alpeilla osuus on vielä paljon suurempi. WTTC:n (World Travel and Tourism Council) raportin mukaan Italia menetti 120,6 MILJARDIA euroa vuonna 2020 koronapandemian vuoksi. On hyvä ymmärtää, että Italia odottaa malttamattomana matkailijoita takaisin ensisijaisesti taloudellisista syistä.
Ymmärrän tämän toki hyvin ja pienten perheyritysten, hotellien, agriturismojen, ravintoloiden ja kaikkien turismista elantonsa saavien puolesta tavallaan toivonkin, että mahdollisimman moni uskaltautuisi matkustamaan Italiaan. Hotellit, ravintolat, rantapalvelut ja matkojen ja retkien järjestäjät tekevät kaikkensa, jotta matkailupalveluja olisi turvallista käyttää. Kävin itse viime viikonloppuna yhden yön reissussa Toscanassa ja hotelliin sisäänkirjautuessa mitattiin kuumekin sen lisäksi, että etäisyyksistä ja muusta pidettiin hyvin huolta kaikkialla niin hotellissa kuin ravintoloissakin.
Mutta siinäpä se onkin. Sillä vaikka Italiaan nyt voikin matkustaa ilman karanteenia, niin kaikki muut koronarajoitukset ovat yhä voimassa. Ja viime kesään verrattuna ne ovat vielä tiukentuneet; viime kesänä ei ollut esimerkiksi maskipakkoa ulkotiloissa, eikä ulkonaliikkumiskieltoa öisin kuten nyt. Italian koronasääntöjä tulee turistienkin tietenkin noudattaa, joten seuraavaksi pieni katsaus nyt voimassa oleviin rajoituksiin.
Italian koronarajoitukset kesällä 2021
Kuten olen aiemmissa postauksissani kertonut (täällä ja täällä), Italia on jaettu koronatilanteen mukaan punaisiin, oransseihin, keltaisiin ja valkoisiin alueisiin. Tällä hetkellä tilanne on hyvä, sillä tämän viikon alusta alkaen kaikki Italian alueet ovat keltaisia eli niissä on voimassa melko lievät koronarajoitukset. Joitakin rajoituksia on myös poistettu ja esimerkiksi museot ja arkeologiset paikat saavat olla auki keltaisilla alueilla. Lisäksi myös osa kuntosaleista ja hiihtokeskuksista avautui viime viikonloppuna.
Mutta keltaisilla alueillakin on paljon rajoituksia vaikkapa Suomeen verrattuna. Ne eivät ole myöskään suosituksia, vaan sääntöjä, joita on monen sadan euron uhalla noudatettava! AInakin seuraaviin on syytä varautua:
- Maskipakko. Maskia tulee käyttää kaikkialla, myös ulkona silloin, kun alueella on kohtalaisesti ihmisiä siis esim. aina kaupungeissa. Maskia ei tarvitse pitää urheillessa, eikä ravintoloissa silloin, kun istuu pöydässä. Jos pöydästä poistuu vessaan, tupakalle tai maksamaan, maski on vedettävä suojaksi. Alle 6-vuotiaiden lasten ei tarvitse pitää maskia, eikä tietenkään, jos se terveydellisistä syistä on mahdotonta. Maskeja myydään kaikkialla ja kertakäyttömaskit maksavat 10 – 50 senttiä/ kpl.
- Ulkonaliikkumiskielto klo 23–05. Ulkonaliikkumiskiellon alkamista siirrettiin vähän aikaa sitten tunnilla, mutta klo 23:n jälkeen ei saa liikkua ulkona ilman pätevää syytä. Ravintolat ja baarit sulkeutuvat niin, että asiakkaat saadaan ulos määräaikaan mennessä.
- Rajoitukset ravintoloissa ja baareissa.
- Keltaisella alueella kaikki ravintolat, kahvilat, baarit ja gelateriat saavat olla auki klo 22 asti.
- Ravintolapöydissä saa olla korkeintaan 4 henkilöä. Eli yli 5-henkisen seurueen tai perheen täytyy istua eri pöydissä. Ravintolat ja baarit ovat tästä tiukkoja, sillä kellään ei ole varaa menettää oikeuksiaan sääntöjen rikkomisen vuoksi.
- Tarjoilu vain ulkopöytiin. Tällä hetkellä ravintoloissa ja kahviloissa ei voi ruokailla sisällä, vaan tarjoilu on vaan ulos terassille. Niinpä jokainen sellainenkin paikka, jolla ei aiemmin terassia ollut, on pystyttänyt pienen terassin jalkakäytävälle tai parkkipaikalle. En ole ihan varma, onko lupia kaikkiin kysytty. Hotellien ja muiden majapaikkojen asiakkaat voivat kuitenkin nauttia illallisen paikan omassa ravintolassa sisälläkin.
- Kuumeen mittaus. Kuume mitataan monien kauppojen, hotellien ja museoiden ovella. Jos lämpöä on yli 37,5 astetta, pääsy paikalle evätään.
- Liikkuminen ja matkustusrajoitukset Italian sisällä
- Keltaiselta alueelta voi matkustaa toiselle keltaiselle alueelle. Sen sijaan oranssilla alueella saa liikkua vain oman kaupungin sisällä ja punaisella alueella vain välttämättömillä asioilla.
- Juniin ja joukkoliikennevälineisiin otetaan normaalia vähemmän matkustajia. Tosin havaintojeni perusteella tätä on vaikea valvoa joukkoliikennevälineissä, jotka voivat olla hyvin ruuhkaisia. En siksi itse matkusta niissä juuri lainkaan. Suurimpien kaupunkien välillä on myös Covid-vapaita yhteyksiä, joihin vaaditaan alle 48 tuntia vanha negatiivinen koronatesti ennen junaan pääsyä. Junissa ja busseissa on selkeästi merkitty, millä paikoilla saa istua. Lauttojen säännöistä täytyy ottaa vielä selvää
- Museot ja arkeologiset kohteet. Museot ja esim. Colosseum ovat auki, mutta ennakkovaraus vaaditaan. Sisään otetaan vain sen verran ihmisiä, että turvavälit on mahdollista pitää. Opastettuja kierroksia ei tietääkseni tällä hetkellä ole. Lisäksi kävijöiden kuume mitataan ennen sisäänpääsyä.
- Rannat. Maksullisilla rannoilla (stabilimenti) noudatetaan samoja varotoimia kuin viime kesänä. Rannalla saa liikkua vain merkittyjä väyliä pitkin, etäisyyksiä pitää noudattaa, eikä aurinkotuoleja saa liikutella. Aurinkotuolit desinfioidaan joka käyttäjän jäljiltä.
Nämä säännöt ovat siis voimassa Italian keltaisilla alueilla. Jos jokin alue muuttuu oranssiksi tai punaiseksi, astuvat voimaan tiukemmat rajoitukset: ravintolat ja baarit saavat myydä annoksia vain mukaan otettaviksi ja liikkumista rajoitetaan.
Mutta voiko koronatilanne muuttua huonommaksi Italiassa? Monien korona-asiantuntijoiden mukaan voi, vieläpä nopeasti. Esimerkkinä he käyttävät Sardiniaa, jossa maaliskuun alussa oli niin vähän uusia todettuja tartuntoja, että se saavutti valkoisen alueen statuksen. Mutta sitten tuli pääsiäinen ja italialaisten ryntäys kakkoskodeilleen ja Sardinia muuttui valkoisesta punaiseksi eli suuren riskin alueeksi vain kolmessa viikossa. Nyt asiantuntijat pelkäävät, että sama voi tapahtua muillakin alueilla, jos Italiaan matkustaa paljon ihmisiä eri puolilta Eurooppaa ja maailmaa. Kannattaa siis miettiä sitäkin, onko valmis lockdowniin, jos lomakohde muuttuukin oranssiksi tai punaiseksi.
Entä paluu Suomeen?
Se, että Italiaan voi matkustaa ilman karanteenia, ei tietenkään tarkoita, että karanteenia ei olisi Suomeen palatessa. Tämänhetkisten ohjeiden mukaan Suomeen palatessa on 14 päivän karanteeni, jota voi lyhentää käymällä testissä lentokentällä ja jos se on negatiivinen, niin toisessa testissä 72 tunnin kuluttua paluusta. Lentokentältä saa ohjeet, missä toisen testin voi ottaa. Lisäksi Finnair vaatii tietääkseni negatiivisen testituloksen ennen koneeseen pääsyä. Antigeenitestin eli niin sanotun pikatestin voi tehdä Italiassa useissa apteekeista ja sen kattohinta on 22 euroa, jonka useimmat paikat veloittavat. Mutta tämä tilanne voi muuttua, jos EU:n yhteinen koronapassi tulee voimaan.
Kannattaako Italiaan matkustaa tänä kesänä?
Tiedän omasta kokemuksestani, että Italiassa voi elää ja jopa reissata ihan turvallisesti. Mutta tämä tarkoittaa suomalaisiin rajoituksiin verrattuna melko tiukkojen rajoitusten noudattamista. Riskien minimoimiseksi olen itse reissannut vain omalla autolla, enkä ole uskaltautunut ulos syömäänkään kuin muutaman kerran. Käymissäni hotelleissa ja agriturismoissa asiakkaiden turvallisuudesta on huolehdittu hyvin, mikä tarkoittaa, että kovin vapaasti niissä ei voi olla. Kokemuksesta voin sanoa myös, että maski hiostaa jo aika paljon, vaikka ei olla vielä lähelläkään kuumia aikoja.
Suoraan sanottuna itse odottaisin vielä jonkun aikaa, ainakin jos toinen rokotusannos tai molemmat on vielä saamatta. Jatkuva varominen ja koronasäännösten noudattaminen eivät ole sitä, mitä itse lomaltani odotan. Lisäksi monet Italian alueista ovat olleet keltaisia vain vähän aikaa, osa vasta viikon verran ja niiden tilanne voi muuttua niin, että on olemassa riski, että niihin jää jumiin. Ja voihan sen koronankin vielä täältä saada. Lisäksi henkilökohtainen pelkoni on, että tänne tulee turistien ja uusien varianttien myötä taas uusi aalto. En kestäisi enää yhtään sulkua ja rajoituksia.
Toivomme varmasti kaikki, että tilanne olisi rokotusten etenemisen myötä paljon parempi jo syksyllä ja Italiaan ja Italiassa pääsee matkustamaan normaalimmin. Minullakin on ikävä sitä oikeaa Italiaa!
Vastaa