Rooma valmistautuu juhlistamaan yhtä katolisen maailman merkittävimmistä tapahtumista: riemuvuotta eli jubileumia 2025 (it. giobileo, engl. jubilee). Katolisen kirkon juhlavuoden vuoksi Roomaan odotetaan jopa 33 miljoonaa turistia/ pyhiinvaeltajaa vuoden aikana. Roomassa käy nyt 15 – 20 miljoonaa turistia vuodessa eli turistien määrä jo ennestään ruuhkaisessa Roomassa lähes tuplaantuu!

Tämän vuoksi katolisella juhlavuodella on vaikutusta ihan kaikkiin, jotka suunnittelevat matkaa Roomaan vuonna 2025. Tai asuvat Roomassa. 

Tänä vuonna Roomassa käyneet ovat voineet huomata jubileumin lähestymisen siinä, että koko Rooma tuntuu olevan yhtä työmaata, kun katuja, raitiovaunukiskoja, suihkulähteitä ja rakennuksia kunnostetaan riemuvuotta varten. Ensi vuonna majoituksen saaminen voi olla hankalaa ja nähtävyyksiin on syytä varata liput ajoissa: osa on kuulemma jo loppuunmyytyjä. Itse asiassa en tulisi Roomaan ensi vuonna ollenkaan.

Mikä se riemuvuosi eli jubileum oikein on? Kun olen puhunut tulevasta juhlavuodesta suomalaisille kavereilleni, olen huomannut, ettei termi useimmille kerro oikein mitään. Itsekin olen vasta nyt kuluvana vuonna tajunnut, miten iso juttu jubileum on, vaikka olen Roomassa ollutkin yhden ylimääräisen riemuvuoden ajan vuonna 2016. Jubileum pitää ottaa ehdottomasti huomioon, jos harkitsee matkaa Roomaan vuonna 2025! Oikeastaan siihen olisi pitänyt varautua jo tänä vuonna, sillä sen verran näkyvästi Rooma riemuvuoteen valmistautuu jo nyt.

Ennen kuin kerron, miten katoliseen pyhään vuoteen ja sen aiheuttamiin ruuhkiin pitäisi jokaisen Roomassa kävijän ensi vuonna valmistautua, valotan hieman riemuvuoden historiaa.

Riemuvuoden historiaa

Jubileumin vietto juontaa juurensa kolmanteen Mooseksen kirjaan, jossa kehotettiin pitämään joka 50. vuosi juhlavuotta, jolloin tuli muun muassa jättää maa viljelemättä ja vapauttaa juutalaiset orjat  (3. Moos. 25:8-13). Katolinen perinne alkoi vuonna 1300, kun paavi Bonifatius VIII julisti ensimmäisen Riemuvuoden. Alun perin juhlavuosi joli tarkoitus järjestää kerran sadassa vuodessa, mutta jo vuonna 1343 paavi Klemens VI lyhensi aikaväliä 50 vuoteen ja lopulta vuonna 1470 paavi Paavali II 25 vuoteen, jotta jokaisella katolisella olisi mahdollisuus elämänsä aika tehdä pyhiinvaellus Roomaan etsimään hengellistä uudistumista ja ennen kaikkea synninpäästöä. Nimittäin vain jubileumina on mahdollista saada täydellinen ane eli kaikki synnit anteeksi.

Paavi voi halutessaan julistaa myös ylimääräisen pyhän vuoden kuten nykyinen paavi Franciscus teki vuonna 2015 julistaessaan kaikkien yllätykseksi seuraavan vuoden poikkeukselliseksi laupeuden riemuvuodeksi. Tähän ei Rooma ehtinyt juurikaan varautua, mutta onneksi eivät myöskään pyhiinvaeltajat, sillä vuosi kului ilman kaoottisia ruuhkia.

Pyhiinvaellus, pyhä ovi ja muita tapahtumia

Vuoden 1300 ensimmäisestä riemuvuodesta lähtien ideana on ollut tehdä pyhiinvaellus pyhään kaupunkiin eli Vatikaaniin/ Roomaan. Vaikka matkaan kuluukin nykyään paljon vähemmän aikaa kuin keskiajalla, niin pyhiinvaellus on yhä jubileumin tärkein elementti. Matkan tarkoituksena ei ole pelkästään siirtyä fyysisesti paikasta toiseen, vaan muuttua myös henkisesti, kuten riemuvuoden virallisilla sivuilla sanotaan. Siellä kerrotaan myös, että pyhiinvaellus tarjoaa mahdollisuuden samastua niiden ihmisten kokemukseen, jotka eri syistä joutuvat jättämään kotinsa ja kotimaansa etsiäkseen parempaa elämää itselleen ja perheelleen.

Pietarinkirkon pyhä ovi.

No, pelkän matkan kaltainen pyhä yksinkertaisuus ei oikein ole katolisen kirkon leipälaji, joten jubileumiin on liitetty myöhemmin muita tapoja. Tärkein näistä on Vatikaanin kirkkojen Pyhä ovi, joka avataan vain joka 25. vuosi jubilleumin ajaksi. Kun pyhiinvaeltaja kulkee pyhän oven läpi kirkkoon, hän saa kaikki syntinsä anteeksi. Kätevää! Nämä ovat kai niitä uskon asioita.

Jubileum alkaa, kun paavi avaa Pietarinkirkon Pyhän oven jouluaattona 24.12.2024 klo 19. Lateraanikirkon Pyhä ovi avataan 29. joulukuuta 2024, Santa Maria in Maggioren 1. tammikuuta 2025 ja viimeiseksi paavillisten kirkkojen vähiten tunnetun kirkon San Paolo fuori le Mura -basilikan pyhä ovi loppiaisaattona 5. tammikuuta 2025. Pyhiä ovia ei ole muualla kuin Roomassa sijaitsevissa paavillisissa kirkoissa, joten saadakseen syntinsä anteeksi on matkustettava Roomaan.

Jubileumin aikana järjestetään paljon konsertteja ja muita tapahtumia. Osa on suunnattu eri ammattiryhmille ja muille iän tai sukulaisuussuhteen perusteella jaetuille ryhmille. Esimerkiksi helmikuun alussa vietetään poliisien, armeijan ja muiden turvallisuushenkilöiden riemuvuotta ja myöhemmin taiteilijoiden riemuvuotta, huhtikuussa terveydenhuoltohenkilökunnan, teini-ikäisten ja vammaisten riemuvuotta, toukokuussa yrittäjien ja marraskuussa kuorojen riemuvuotta. Kaikki erityisryhmien jubileum-tapahtumat löytyvät virallisen sivun kalenterista.

Miten Rooma valmistautuu jubileumiin?

Kuten sanottu Roomaan odotetaan juhlavuonna jopa 33 miljoonaa kävijää. Näin massiivinen ihmismäärä asettaa luonnollisesti suuria vaatimuksia niin kaupungin infrastruktuurille kuin palveluillekin.  

Roomassa tänä vuonna käyneet ovat jo saaneet huomata riemuvuoden lähestymisen, vaikka eivät ehkä tienneetkään, miksi koko Rooman historiallinen keskusta ja Vatikaanin ympäristö tuntuu olevan yhtä työmaata. Katutöitä tehdään ympäri Roomaa ja monen tunnetun nähtävyyden edustaa koristaa keltainen suoja-aita. Monet kuuluisat suihkulähteet ovat paketissa, esimerkiksi Pantheonin edessä oleva suihkulähde ja Piazza Navonan Neljän joen suihkulähde. Tätä kirjoittaessa jopa Trevin suihkulähde on tyhjennetty ja eristetty aidoin.

Raitiovaunulinjoja parannetaan ja tämän vuoksi osa reiteistä on ollut pois käytöstä. Rooman surullisen kuuluisa C-metrolinja on saamassa uuden metroaseman Piazza Venezialle, joka on ollut jo lähes vuoden tavallistakin kaoottisempi rakennustöiden vuoksi.

Metroaseman työmaa Piazza Venezian keskellä
Työmaa-aitoja Vatikaanissa

Liikennejärjestelyt

Rooman joukkoliikenteen sujuvuus onkin jubileumin suurimpia haasteita. Rooman joukkoliikennehän ei ruuhkien vuoksi ole maailman sujuvimpia, eikä historiallisen keskustan katuja ole tehty edes tavallisille nykyautoille. Rooman metrokartta muistuttaa enemmän Helsingin kuin muiden suurkaupunkien karttaa, vaikka se nyt vihdoin saamassa kolmannenkin (!) linjan: tässä vaiheessa tuskin enää löytyy antiikin roomalaisia kylpylöitä tai muuta vastaavaa rakentamisen pysäyttävää. Raitiovaunuraiteita on parannettu ja nyt loppuvuonna raitiovaunut korvataan busseilla, jotta työ saadaan päätökseen ennen jubileumia. Kalustoa on uudistettu ja monissa busseissa voi nyt maksaa matkansa sirullisella luottokortilla! Hyvästi siis pahvilippujen metsästäminen tupakkakaupoista! Tosin kaikista busseissa ei vielä ole sitä lippuautomaattia.

Rooman  lentokenttäjuna Leonardo alkaa kulkea myös puolenyön jälkeen, mikä helpottaa huomattavasti lentokentältä tuloa. Ennen yölennolta on päässyt keskustaan vain parilla bussilla tai taksilla. Myös ammattiliittojen tiukasti hallitsema taksiliikenne on hieman vapautumassa ja luin vastikään jostain, että jopa Uber olisi tulossa Roomaan muutoinkin kuin kalliina luxusversiona (mutta en löytänyt tähän vahvistusta). 

Valitettavasti nämä investoinnit tarkoittavat myös hintojen nousua.  Rooman taksien hinnat nousivat jo ja fiksattu hinta Fiumicinon lentokentältä Aureliuksen muurien sisäpuolelle tai päinvastoin on nyt 55 euroa. Bussien, paikallisjunien, ratikoiden ja metron 100 minuuttia voimassa olevien kertalippujen hinta nousee kahteen euroon, mikä on kuitenkin huomattavan edullinen verrattuna monen muun maan lippuhintoihin. Ja sanoinko jo, että lipun voi nyt usein maksaa sirullisella kortilla?

Majoitus, ravintolat ja muut palvelut

Epäilemättä myös ravintolat ja hotellit ottavat kaiken irti juhlavuodesta ja mitään hyviä tarjouksia on tuskin odotettavissa. Hinta – laatu-suhde ei varmaankaan ole kohdillaan kaikissa paikoissa ja välttelisin tavallistakin enemmän Vatikaanin lähistön ravintoloita. Kuulemani mukaan osa hotelleista on jo nyt täyteen varattuja, eikä Airb’n’b -paikkojakaan ole tarjolla tavalliseen tapaan. Tunnen ihmisiä, jotka ovat ostaneet nyt asunnon Roomasta, koska saavat suuren osan lainasta maksettua, kun laittavat sen vuokralle riemuvuoden ajaksi! Ensi vuosi ei siis ole paras mahdollinen aika muuttaa Roomaan tai vaihtaa asuntoa, sillä pitempiaikaiset vuokra-asunnot ovat kiven alla. 

Kuinka varautua Rooman matkaan jubileumina 2025?

Jos vasta suunnittelet lomaa Roomassa ensi vuonna, niin suosittelen lämpimästi siirtämään matkaa vuodella! Vuosi 2025 tulee olemaan tavallistakin ruuhkaisempi ja kaoottisempi – ja epäilemättä myös kalliimpi – Roomassa. Jubileumin jälkeen sen sijaan voi nauttia riemuvuotta varten restauroidusta Roomasta ja sen parannetuista palveluista ilman pyhiinvaeltajia.

Jos kuitenkin olet jo varannut lentoliput Roomaan tai syystä tai toisesta haluat tulla Roomaan nimenomaan ensi vuonna, niin tässä kootusti muutamia vinkkejä siitä, miten valmistautua:

  • Varaa majoitus hyvissä ajoin: Osa edullisista majapaikoista on kuulemma jo nyt täyteen varattuja. On suositeltavaa varata hotelli, airb’n’b tai muu majoitus jo kuukausia etukäteen. Tiedän ihmisiä, jotka ovat ostaneet asunnon Roomasta nyt sen vuoksi, että laskevat saavansa sen maksettua suureksi osaksi riemuvuoden aikana laittamalla sen airb’n’b-palveluun vuokralle 
  • Liikkuminen: Koska miljoonat ihmiset liikkuvat kaupungissa, julkinen liikenne on erittäin ruuhkautunut eli ja matkustamiseen on syytä varata ylimääräistä aikaa. Kävellen tai vuokrapyörällä/ skootterilla liikut nopeammin kuin julkisilla. Rooman historiallinen keskustahan on aika kompakti. Oman auton vuokraamista en missään nimessä suosittele, sillä ruuhkat ovat yleensäkin mittavat ja parkkipaikan löytäminen lähes mahdotonta. Lisäksi Vatikaaniin ja tunnetuimpien nähtävyyksien luo ei saa edes ajaa omalla autolla (varco), joten auton käyttö voi tulla kalliiksi, kun sakkolappu tulee jälkikäteen kotiin.
  • Varaa liput hyvissä ajoin tunnetuimpiin nähtävyyksiin: Jos haluat vierailla jubileumin aikana Vatikaanin museoissa (Sistiiniläiskappeli), Colosseumissa ja Forum Romanumilla, Pantheonilla tai muissa kaikkein ruuhkaisimmissa paikoissa, ei kannata viivytellä lippujen oston kanssa!
    • Vatikaanin virallinen lippusivusto on https://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en.html Jos perusliput ja Vatikaanin omat opastetut kierrokset on loppuunmyyty (kuten ne jo nyt usein ovat), kannattaa harkita esimerkiksi kierrosta Vatikaanin puutarhaan, johon sisältyy myös pääsy museoihin. Tai kierrosta vaikka saksaksi!
    • Colosseumilla on ollut huhtikuusta lähtien oma virallinen lipunostosivusto https://colosseo.it/orari-e-biglietti/ Sieltä saa liput myös Forum Romanumille ja erikoiskohteisiin. Huom. Vaikka olisi ostanut lipun etukäteen, voi joutua jonottamaan jopa tunnin itse paikan päälle!
    • Pietarinkirkkoon ei ole lippuja, eikä sinne pääse kuin jonottamalla. Jubileumina kannattaa hankkia pyhiinvaeltajan kortti (toimii puhelimessa), jolla voi varata ajan esimerkiksi Pyhälle ovelle tai jubileumin tapahtumiin!
  • Terveys ja turvallisuus: Varaudu pitkiin jonotusaikoihin ja suurten väkijoukkojen keskellä liikkumiseen. Laita jalkaan mukavat kengät, vesipullo ja mahdollisesti pieni ensiapupakkaus (ainakin käsidesiä ja laastareita). Matkustusilmoitus kannattaa tehdä kuten aina: sitä kautta saa ilmoituksen, jos tulee joku pienempi tai isompi vaaranpaikka. Kuten kaikissa suurissa tapahtumissa, myös taskuvarkaita on liikkeellä.

Kannattaa muistaa

että Roomassa on paljon, paljon muutakin nähtävää kuin Vatikaani, Colosseum ja Trevin suihkulähde! Etenkin jubileumin aikaan suosittelen tutustumaan Rooman uskomattomiin muihin kirkkoihin taideaarteineen, pienempiin museoihin ja tuntemattomampiin kaupunginosiin, puistoihin ja kohteisiin. Vinkkejä löytyy tästä blogista, jonka nyt aktivoin.


Kommentit

3 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *