Onkohan mitään italialaisempaa jouluajan koristetta kuin presepe tai presepio, seimiastelma? Seimiä on rakennettu joulun aikaan jo satoja vuosia kirkkoihin ja koteihin, nykyään myös monille piazzoille ja jopa ravintoloihin ja kauppoihin (vaikka julkisten seimien määrä on valitettavasti viime vuosina vähentynytkin). Oman seimen rakentamiseen tai täydentämiseen löytyy runsaasti tarvikkeita, sillä erilaisia seimiin tarkoitettuja hahmoja ja rakennustarvikkeita aletaan myydä askartelutarvikkeita myyvissä ”kiinalaiskaupoissa”, rautakaupoissa ja suurimmissa marketeissakin jo joulukuun alussa. Osa myytävistä seimitarvikkeista herättää pientä hämmennystä; ainakin minua jotkut hahmot ihmetyttivät, kun näin valikoiman ensimmäistä kertaa. Ymmärrän kyllä, että seimiasetelmassa voi olla Jeesus-lapsen ydinperheen lisäksi esimerkiksi paimenia ja Itämaan tietäjiä ja monenlaisia eläimiä, mutta mitä ihmettä tekee seimen äärellä esimerkiksi makkaraa myyvä mies? Tai leipiä kaupitteleva tai vettä kantava nainen? Leikkivät lapset? Katusoittaja? Tai – hyvänen aika – viinikarahvia iloisesti kallisteleva ukko?
Nyt olen nähnyt italialaisseimiä sen verran, että tiedän, että kauppiaat ja maanviljelijät kuuluvat perinteiseen italialaiseen seimiasetelmaan. Italialaiset seimet eivät nimittäin ole mitään yksinkertaisia, pelkästään seimen ympärille rakentuvia asetelmia, vaan koosta riippuen jopa kokonaista kaupunkia tai kylää esittäviä pienoismalleja, joissa on niin runsaasti yksityiskohtia, että itse seimeä on joskus vaikeaa löytää. Seimiasetelmissa esiintyvien työtä tekevien ihmisten, työkalujen, kauppojen ja ruokien taustalla on kaunis ajatus siitä, että Jeesus-lapsi syntyy arjen keskelle. Kovin nykyaikainen seimien esittämä arki ei kuitenkaan ole, vaan lähinnä keskiaikainen. Olen tosin kuullut seimistä, joissa on tunnettuja hahmoja jalkapallojoukkueesta tai politiikasta…
Seimissä on tietenkin alueellisia eroja, missäpä Italiassa ei olisi. Sen lisäksi, että seimikuvaelmissa näkyy kunkin alueen tyypillinen arkkitehtuuri, ruokakulttuuri, elinkeinot ja maisemat, niin myös rakennusmateriaaleissa on eroja. Puusta veistettyjen seimien mestarit tulevat Pohjois-Italiasta. Sisilialaisseimissä käytetään paljon saaren omaa tuhkakiveä. Värikkäille napolilaisseimille on tyypillistä aitojen kankaiden käyttö.
Seimien eroja voi vertailla vaikkapa 100 presepi -näyttelyssä, joka järjestetään nyt 39. kerran Piazza Popolon laidalla (auki 6.1. asti, liput 8 euroa). Näyttelyssä ei ole nimensä mukaan sataa seimeä, vaan yli 200 seimeä eri puolilta maailmaa. Näyttelyssä tuntuu melkein, että koko näyttelyn tarkoituksena on osoittaa, mistä löytyy seimirakentamisen mestarit. Sillä vaikka värikkäisiin eteläamerikkalaisiin tai afrikkalaisiin vaatteisiin puetut nukkehahmot ovatkin hellyttäviä ja pikkuruiset japanilais- ja kiinalaisseimet varsin taidokkaita, niin muun maailman seimet vaikuttavat aika simppeleiltä italialaisseimien rinnalla. Näyttelystä löytyy koko seinän levyinen kaupungin pienoismalli, jossa tyypillinen osteria monine pikkutarkkoine yksityiskohtineen. Venetsiaan sijoitetussa seimessä gondolit lipuvat varsin aidonnäköistä vettä pitkin ja Materan kallioluoliin sijoitetussa seimissä virtaa aito vesi. Näyttelystä löytyy myös mm. moottoripyöräkypärään rakennettu seimi sekä tietenkin pastasta tehty seimi.
Taverna ”100 presepi” -näyttelyn roomalaisseimessä. |
Piazza Popolon näyttelyn asemesta erilaisia seimiä voi ihailla ilmaiseksi ja ilman muita turisteja paljon erikoisemmassa ja kiinnostavammassa paikassa, nimittäin Rooman seimi-museossa, joka on epäilemättä Rooman vähiten tunnetuimpia museoita keskeisestä sijainnistaan (Forum Romanumia vastapäätä) huolimatta. Keskeisestä sijainnistaan huolimatta sitä on myös aika vaikea löytää. Nyt joulun aikaan museossa on helpoin vierailla, sillä se on auki joka päivä ja paikalla on jopa museosta kertova kyltti, joka opastaa kirkon kellarissa sijaitsevaan museoon hotelli-ravintolan viereisestä ovesta. Ei kannata hämääntyä, vaikka museoon laskeudutaankin mm. kirkon avustusvaraston läpi, sillä perillä (vähän ummehtuneen tuoksuisessa) kellarissa on varsin viehättävä ja monipuolinen kokoelma eri-ikäisiä seimiä, joita saa ihan rauhassa tutkiskella.
Aidoimmillaan seimiasetelmat ovat kuitenkin kirkoissa ja piazzoilla. Kookkaita ulkoseimiä voi ihailla Pyhän Pietarin aukiolla Vatikaanissa, Espanjalaisilla portailla ja Piazza Navonalla, jonne saatiin sittenkin seimi jouluaatonaattona. Rooman Maailman vanhin seimi löytyy Santa Maria Maggioren kirkosta (tai sen museosta). Oma suosikkini on Basilica di Sant’Eustachion presepio. Pantheonin kulman takana sijaitsevan kirkon edustalle on tänäkin vuonna rakennettu pienoiskaupunki, jossa on sulassa sovussa munkkeja ja nunnia, kauppiaita ja kerjäläisiä, karuselli ja tupakkakauppa, enkeleitä ja käsinukkekauppiaita, kameleita ja ankkoja. Toinen suosikkini Santa Maria di Trasteveren kirkon presepio oli sen sijaan joulunalusviikolla hieman vaiheessa: paikalla oli vasta kirkon pienoismalli. Eipä asetelmalla nyt niin kiirettä ole, ovathan ne paikoillaan loppiaiseen saakka ja monet kiertävätkin niitä ihailemassa joulun välipäivinä, kun päähenkilökin on paikalla seimessään Toivottavasti Trasteveressakin ehdittiin laittaa itse seimikin paikoilleen ennen jouluyötä, jolloin Jeesus-lapsi laitetaan paikalleen.
Vastaa