Koska edellinen Rooman kaupunginosapostaukseni Garbatellasta sai niin paljon kivaa palautetta ja lisää samanlaisia juttuja tavallisten ihmisten asuinsijoista toivottiin, niin jatkan Rooman tuntemattomien kaupunginosien esittelyä. Tällä kertaa on vuorossa Monteverde: se Rooman kaupunginosa, jonka tunnen parhaiten. Asun nimittäin siellä itse. Erityisen tutuksi se on tullut koronapandemian aikana. Ensimmäisen lockdownin aikana muutaman kilometrin säteellä ei varmaan ollut yhtäkään katua, jolla en olisi koiran kanssa kävellyt. Enkä vieläkään poistu Monteverdesta usein. Täällä kun on kaikki, mitä tarvitsen.

Monteverde on nyt (tai oli ainakin silloin kun aloin kirjoittaa tätä juttua) myös melko ajankohtainen kaupunginosa. Italian tuoreet Euroviisuvoittajat eli Måneskinin jäsenet ovat nimittäin kotoisin Monteverdesta! Sitä en tiedä, missä he tällä hetkellä asuvat ja tulevatko joskus mammojen luo sunnuntailounaalle, joten en osaa veikata, kuinka suuri todennäköisyys on heihin törmätä. Monteverdessa on syntynyt myös Oscar-palkittu elokuvaohjaaja Bernardo Bertolucci, jonka elokuvista monet on kuvattukin täällä. Lisäksi Monteverdessa on asunut muitakin itselleni tuntemattomampia kuuluisuuksia kuten kirjailija ja elokuvaohjaaja Pasolini, arkkitehti ja graafikko M.C.Escher.

Monteverden historiaa

Monteverde sijaitsee Trasteveren yläpuolella ja sen nimi tarkoittaa ’vihreää vuorta’ tai ’kukkulaa’ (arvatkaa, mistä blogini on saanut nimensä…). Monteverdeen tultaessa saakin kävellä, polkea tai ajaa ylämäkiä, joista toiset on jyrkempiä kuin toiset. Monteverde on myös Rooman suurin kaupunginosa. Se jakautuu kahteen osaan: Monteverde Vecchioon (”vanhaan Monteverdeen”) Ja Monteverde Nuovoon (”uuteen Monteverdeen”). Vanhan ja uuden Monteverden jakana toiset pitävät Via Donna Olimpiaa, toiset Viale dei Quattro Ventia.

Itse asiassa molemmat ovat syntyneet samaan aikaan vuoden 1909 yleissuunnitelman pohjalta, mutta todellisuudessa ne rakennettiin eri aikakausina, mikä näkyy kiinnostavasti alueen arkkitehtuurissa. Monteverde Vecchio on rakennettu 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä ja siellä on paljon koristeellisia jugend-huviloita ja muita väljemmin rakennettuja matalia taloja isoine pihoineen.

Monteverde
Monteverde
Yksi lempitaloistani Monteverdessa
Vanhaa Monteverdea
Tyypillinen katu Monteverde Vecchiossa

Jugend-huviloita on Monteverde Nuovon puolellakin, mutta enimmäkseen se on rakennettu 1900-luvun jälkipuoliskolla. Monteverde Nuovon sotien jälkeen rakennetut matalat kerrostalot tuovat mieleen Helsingin Käpylän. Alueella on myös korkeita kerrostaloja, joista osan rakennutti Mussolini (ks. alempaa). Monteverde Nuovon rakentaminen jatkui melko mielivaltaisesti 1980-luvulle asti ja alueen arkkitehtuuri ei ole kovin yhtenäinen, vaan matalan huvilan vieressä voi olla punatiilinen kerrostalo.

Katu Mo tevetde Nuovossa
Tyypillinen katu Monteverde Nuovossa

Monteverde

Roomalaisen mittapuun mukaan 1900-luvulla rakennetun Monteverden molemmat osat ovat toki erittäin uusia. Ennen rakennuttamisen aloittamista koko Monteverde oli ihan maaseutua ja pelkkää puskaa. Tätä kuvaa esimerkiksi se, että Pamphilio Pamphili osti Villa Pamphilin perheen “maalaispaikaksi” vuonna 1630, kun hän halusi malarian vaivaaman Rooman ulkopuolelta paikan, jossa on tilaa hengittää. Monteverde sijaitsee vain kilometrin tai parin päässä Tiberin laaksossa sijaitsevasta Rooman keskustasta, mutta malaria ei silloin ylettynyt vihreälle kukkulalle.

Fasismia ja rikollisjärjestöjä: Monteverden pimeä historia

Lähteitä kaivellessaan sitä voi törmätä myös idyllisen asuinalueensa pimeään puoleen. Siinä missä Garbatella voi ylpeillä olleensa fasismin vastarinnan keskus, Monteverde näyttää olleen fasismille otollista seutua. Meidänkin taloyhtiömme hississä on (toivottavasti kauan sitten) raaputettuja hakaristejä.

Itse asiassa Monteverdekin saa kiittää rakennuttamisestaan Mussolinia. Sillä vaikka kaupunkisuunnitelma valmistui 1909, niin rakentaminen aloitettiin toden teolla vasta Mussolinin tullessa valtaan 1922. Mussolinin ystävät pääsivät asumaan uuden alueen hulppeisiin huviloihin, mutta Monteverdeen rakennettiin Mussolinin määrääyksestä myös massiivia ja korkeita kansantaloja, joihin mahtui asumaan 300 perhettä. Taloista tarjottiin asuntoja niille, joiden entiset kodit purettiin Il Ducen massiivisten tiehankkeiden tieltä. Lisäksi Mussolini rakennutti Monteverdeen mm. San Camillon sairaalan.

1960- ja 1970-luvuilla Monteverdessa toimi myös Proiettin klaaniksi kutsuttu rikollisjärjestö. Klaanin pää oli vuonna 1907 syntynyt yhdentoista (11) lapsen isä Giovanni Proietti ja se koostui hänen pojistaan ja näiden serkuista eli esimerkiksi sellaisista tyypeistä Mario ”Palle d’oro” (Kultapalli-Mario) ja Enrico ”Er Cane” (koira) Proietista. Koronkiskontaa ja laitonta vedonlyöntiä johtanut klaani ajautui sotaan toisen samoilla apajilla pyörivän Banda della Maglianan kanssa ja murhia tehtiin puolin ja toisin. Proiettin pojat ammuttiin vuosina 1980 – 1982. Tulee ihan Elena Ferranten Napoli-sarja mieleen.

Monteverde ei ole pelkkää vaaleanpunaista unelmaa

Nykyään Monteverde on ylemmän keskiluokan asuinaluetta. Vanhastaan on sanottu, että Monteverde Vecchion puolella asuu akateemisempaa väkeä ja siellä on myös paljon asukkaita, joilla on ns. vanhaa rahaa, kun taas Nuovon puolella asuu tuottavampi keskiluokka. Molemmat alueet ovat myös Roomassa asuvien ulkomaisten suosiossa eli täällä asuu paljon meitä expateja. Monteverdessa on myös amerikkalainen yliopisto, joten nuoria amerikkalaisia näkee – ja kuulee – myös paljon. Laukauksia en ole kuullut, eikä iltaisin kadulla tarvitse pelätä.

Näkemistä ja tekemistä Monteverdessa

Villa Pamphili

Monteverden merkittävin nähtävyys on Villa Pamphili, Rooman suurin ja minun mielestäni kaunein puisto. Kuten olen usein blogissani ja Yle Ykkösen ”Riston valinta” -ohjelmaa (kuultavissa Yle Areenassa 4.8.2021 asti) myöten kertonut, se on lempipaikkani Roomassa. Siellä on edelleen tilaa hengittää, vaikka se onkin aika ruuhkainen viikonloppuisin ja nyt korona-aikaan.

Villa Pamphili
Casino di Bel Respiro, Pamphilin suvun 1600-luvun puolessa välissä valmistunut maalaispaikka

Lue lisää Villa Pamphilista

Villa Sciarra

Toinen lempipuistoistani Roomassa on Villa Sciarra. Se sijaitsee Trasteveren ja Monteverden rajalla ja on monine veistoksineen ja suihkulähteineen aivan hurmaava!

Villa Sciarran ohi voi helposti kävellä, jos sen olemassaolosta ei tiedä, eikä satu juuri portin kohdalle, sillä se on korkeiden muurien ympäröimä. Muurit, portit ja niiden lisäksi lukuisat veistokset, suihkulähteet, kapeat polut ja koko puiston vehreys tuovat siihen salaisen puutarhan tunnelmaa. Villa Sciarran näköalaterassi on juuri kunnostettu, siellä kelpaa istuskella vaikka kirjan kanssa tai miksei mennä vaikka piknikille. Todellinen vain paikallisten tietämä pakopaikka Rooman hulinasta.

Villa Sciarra

Ikivanha juttu Villa Sciarrasta:

San Pancrazion katakombi

Pyhän Pancratiuksen mukaan nimetty katakombi on hänen hautapaikalleen rakennetun kirkon alla. Vain 14-vuotias Pancratius mestattiin n. vuonna 303, kun hän kieltäytyi uhraamasta roomalaisille jumalille. Kerrotaan, että keisari Diocletianus oli niin nuoren pojan vakaumuksesta niin vaikuttunut, että tarjosi tälle rahaakin, jos tämä suostuisi uhraamaan jumalille. Pancratius kieltäytyi, hänen päänsä katkaistiin ja se ja ruumis jätettiin Via Aurelian varrelle. Sieltä Ottavilla-niminen roomalaisnainen löysi nuoren Pancratiuksen ruumiin, balsamoi ja kääri sen arvokkaisiin liinoihin ja hautasi pojan katakombiin. San Pancrazion katakombia kutsutaankin toisinaan myös Ottavillan katakombiksi. Pyhän Pancraziuksen päätä säilytetään yhä katakombin päälle rakennetussa kirkossa.

Katakombilla on aukioloajat (joitakin tunteja viikossa), mutta se on auki vähän miten sattuu. Kannattaa ottaa mukaan taskulamppu. Ilmainen.

Monteverde Vecchion Art nouveu -huvilat

Kuten edellä sanoin Vanhassa Monteverdessa lukuisia koristeellisia Jugend eli art nouveu -tyylisiä (talialainen nimitys tyylisuunnalle on liberty) villinoja, huviloita. Ainakin minun silmääni ne viehättävät. Pääsisipä johonkin tornihuoneeseen vaikka kirjaa lukemaan!

Villino di Escher Via Ugo Bassi 1

Villini di Monteverde

Myös Monteverde Nuovon puolella on jugend-huviloita Via di Monte Verdellä ja sen ympäristössä olevilla kaduilla molemmin puolin Circonvallazione Gianicolensea. Monteverde Nuovon villinot eivät ole niin yksilöllisiä kuin Monteverde Vecchion, vaan näyttävät pikemminkin saman kaavan mukaan rakennetuilta. Ne ovat kaikki epäsymmetrisiä parikerroksisia taloja, vaikka joidenkin päälle on rakennettu lisäosa. Jokaisella on oma nimensä. Nyt villinoissa on useampia asuntoja, en tiedä, ovatko ne koskaan olleet yhden perheen omistamia. Muutenkaan en (vielä) ole onnistunut kaivamaan paljoakaan tietoa näistä. Minun Monteverdessa asumisaikanani useita näistä on restauroitu ja ne ovat nyt upeimmillaan.

Villino Monteverde Nuovo
Villino Via Caterina Fieschilla

Villino Monteverde Nuovossa

Pikku-Lontoo

Monteverde Vecchion puolelta löytyy myös pikkuruinen kävelykatu, jonka talot edusportaineen tuovat mieleen enemmän Lontoon kuin Rooman vähän samaan tapaan kuin La Piccola Londra (Pikku-Lontoo) Flaminiossa. Katu on yksityinen, mutta portti on useimmiten auki ja ei siellä turisteja näy. Myös viereisillä kaduilla on samantapaisia taloja.

Monteverden ”Pikku-Lontoo”, Via Giuseppe Costanzo

Istituto Case Popolare

Viehättävien villinojen keskelle Mussolini toi mausteeksi fasistista arkkitehtuuria. Il Duce rakennutti Via Donna Olimpialle massiivisia ja korkeita ”kansantaloja” (Case Popolari). Ensimmäinen, 7-kerroksinen ja 300:n perheen uusi kotitalo valmistui 1938. Sen ympärille ja muuallekin rakennettiin vieläkin korkeampia tornitaloja. Asukkaat taloihin tulivat aluksi niistä kodeista, jotka purettiin Mussolinin tiehankkeiden ja muiden rakennushankkeiden tieltä. Talot ovat kivenheiton päässä Villa Pamphilin sivuportista, mikä on varmaan hyvä asia, sillä näissä taloissa ei ole parvekkeita.

Via Federico Ozanam

Torit, herkkukaupat, pikkukaupat ja kirpputorit

Jokaisella kaupunginosalla on oma torinsa ja Monteverden Mercato San Giovanni di Dio on yksi perinteisimpiä, ainakin siinä mielessä, ettei sitä vielä ole remontoitu kuten vaikkapa Testaccion toria. Sen remontista on puhuttu vuosia, mutta yhä torikauppiaat myyvät kauden hedelmiään, vihanneksiaan, kalojaan ja lihojaan aaltopellistä tehdyistä kojuista. Torilta saa näiden lisäksi juustoja, salamia, ilmakuivattua kinkkua, kuivattuja tomaatteja, marinoituja oliiveja, kukkia, yrttejä ja viiniä omaan pulloon suoraan tynnyristä valutettuna (n. 2 euroa/ litra). Myös pesuaineita voi hakea omaan pulloon. Kattiloita ja mutteripannujakin löytyy. Torin edessä olevalla aukiolla on myynnissä laukkuja, vaatteita, aurinkolaseja, alusvaatteita, kodintarvikkeita ja koruja. Hinnat ovat Rooman alhaisimpia.

Viiniä omaan pulloon.

Me käymme usein hoitamassa ruokaostokset (ainakin kalat) myös uudemmassa ja siistimmässä Mercato Rionale de Calvilla. Se on pienempi, kauppahallimaisempi ja ehkä hivenen kalliimpi, mutta erinomainen tori sekin. Näiden lisäksi Monteverdessa on pieniä katutoreja ja hedelmäkojuja siellä täällä.

Torien lisäksi Monteverdessa on paljon pieniä herkkukauppoja, juustokauppoja, leipomoita ja pasticcerioja (konditorioita). Nämä eivät ole turisteille suunnattuja

Monteverdessa on myös lempikirpputorin Mercatino Monteverde (Viala Quattro Venti 77), jossa on tarjolla astioita, koriste-esineitä, kirjoja, tauluja, huonekaluja, vaatteita, kenkiä, aurinkolaseja ja koruja. Olen tehnyt sieltä paljon löytöjä viinilaseista käyttämättömiin merkkikenkiin! Vaatepuolella on oma osastonsa luksusmerkeille. Sieltä saa takuulla persoonallisen tuliaisen Roomasta.

Hyvät kulkuyhteydet ja erinomainen ravintolatarjonta (vink vink hyvä majoituspaikka)

Kuten edeltä käy ilmi, viihdyn Monteverdessa erinomaisesti. Asuimme ensimmäiset reilut kolme vuotta Trasteveressa, joka on aivan hurmaava alue, mutta arki siellä oli välillä haastavaa. Monteverdeen muutettuamme tuntui, että olemme muuttaneet takaisin Italiaan. Kala- ja lihakauppias oppi tuntemaan meidät viikossa (Trasteveressa torilla meni vuosi). Turisteja ei juuri ole. Kukaan ei kuvaa pyykkejäsi, eikä muutenkaan maleksi ja pysähtele kaduilla yhtäkkiä kuvaa ottamaan (paitsi minä viime viikkoina). Silti raitiovaunulla 8 pääsee Trastevereen ja keskustaan reilussa vartissa ja niitä tulee 7 minuutin välein (huom. paljon luotettavampi ja väljempi kuin esim. Rooman metro).

Hyviä ravintoloita, viinibaareja, olutbaareja, kahviloita ja katuruokapaikkoja on pilvin pimein. Keskustan ja Trasteverenkin paikkoihin verrattuna Monteverden ravintolatarjonta on paljon kiinnostavampaa, sillä vaihtelua on enemmän perinteisistä trattorioista moderneihin kasvisruokapaikkoihin. Myös moni Rooman parhaimmista gelaterioista löytyy Monteverdesta. Monteverden ravintolat ansaitsevat oman postauksensa, mutta vinkiksi muutama, joista olen vuosien varrella kirjoittanut.

Eniten pidän siitä, että Monteverde on nimensä mukaisesti vihreä kukkula, jossa kukkii aina joku! Helmikuussa katuja koristavat keltaiset mimosat, maaliskuussa mantelit, sitten kirsikankukat ja suosikkini sinisade. Nyt jasmiinien kukinta alkaa olla lopuillaan, mutta hehkuvan väriset bougainvillet ja oleanterit loistavat talojen seinustoilla ja katujen varsilla!

Wisteria monteverde

Piditkö jutusta? Jätä ihmeessä kommentti!


Kommentit

4 vastausta

  1. klasu avatar
    klasu

    Toivottavasti saamme lisää vastaavia juttuja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *