Halloweenia juhlitaan Roomassakin, kaupoissa on jo viikkoja ollut luurankopukuja ja muita teemaan sopivia asuja niin lapsille kuin aikuisillekin. Mutta Roomassa on ikuinen  Día de los Muertos (kuolleiden päivä),  sillä Rooman kirkoissa ja kryptissa voi nähdä aitoja pääkalloja, luurankoja ja muuta karmivaa muulloinkin kuin pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivänä. Tässä postauksessa esittelen Rooman hyytävimmät paikat. Niissä käynnin jälkeen mitkään Halloween-asut, -koristeet tai -ruoat eivät tunnu miltään!

1. Kapusiinimunkkien krypta (Santa Maria della Concezione)

Kapusiinimunkkien hautakammio on luultavasti makaaberein paikka Roomassa. Kryptan huoneiden seinät ja katto on nimittäin on koristeltu ihmisen luilla, luurangoilla ja pääkalloilla. Sen kattolistat on tehty reisiluista, luista tehdyt kattokruunut roikkuvat sääriluun varassa, nikamista on rakennettu kuvioita kattoon. Yhden huoneen seinä on koottu lantioluista, toisen pääkalloista, kolmannen ristejä vartioi kahdeksan kapusiinimunkkien kuuluisaan ruskeaan kaapuun puettua luurankoa. Kryptan groteskiin koristeluun on käytetty yhteensä yli 4000 munkin luurangot.

Cappuccini-con-abiti

Tähän aavemaiseen kryptaan pääsee nykyään vain Kapusiinimunkkien museon kautta, Nykyisen sisäänkäynti kryptaan on väärässä suunnassa eli kannattaa kävellä kryptan perälle ja tarkastella huoneita niin, että viimeiseksi jää huone, jossa on luukasan ja kolmen hupullisen luurangon päällä kyltti, jossa lukee ”Me olimme kerran sellaisia kuin te nyt. Te tulette kerran sellaisiksi kuin me nyt”. Hrrr.

Itse museo tarjoaa tietoa kapusiinimunkkien historiasta ja nykypäivästäkin ja onpa siellä yksi upea Caravaggion maalauskin. Siinäkin on pääkallo.

HUOM! KRYPTASSA EI SAA OTTAA KUVIA!!

Museo e Cripta dei Frati Cappuccini, Via Veneto 27, avoinna 9 – 19, pääsymaksu 10 € (alle 18-vuotiailta ja yli 65-vuotiailta 6,5 €) 

2. Kiirastulessa olevien sielujen museo (Museo delle Anime in Purgatorio)

”Pieneksi Milanon katedraaliksi” kutsuttu koristeellinen Chiesa del Sacro Cuore di Gesù in Prati pitää sisällään museon, jonka luulisi kiinnostavan paranormaaleihin ilmiöihin ja aaveisiin uskovia. Sinne on nimittäin tallennettu kiirastulessa kärsivien sielujen viestejä haudan takaa: rukouskirjaan ilmestyneitä sormenjälkiä, pöytään palanut kädenjälki, vainajien vaatteisiin ilmestyneitä outoja jälkiä. Niiden ääreltä tulee melkein kiire ulos auringonpaisteeseen.

Museo delle Anime in Purgatorio, Lungotevere Prati 12, avoinna klo 9 – 12 ja 16 – 19, ei pääsymaksua

3. Santa Maria dell’Orazione e Morte

Murhat eivät ole olleet Rooman historian harvinaisia ja etenkin renesanssiaikaan Tiberissä kellui tuon tuostakin ruumiita, jotka olivat tulleet yön aikana matkansa päähän. Tiberin rannalla sijaitseva Santa Maria dell’Orazione e Morte,  ”Rukouksen ja kuoleman kirkko” kalasti ruumiit joesta ja hautasi ne tuntemattomat vainaat, joiden perään kukaan ei kysellyt. Kuolevaisuudesta muistuttaa kirkon sisäänkäynnin vieressä luurangoin koristeltu kyltti, jossa lukee ”Tänään minä, huomenna sinä”. 

tanaanmina

Kirkkoa ja sen kryptaa pääsee vihdoin ihailemaan myös sisältäpäin, sillä yli vuosikymmenen kestänyt restaurointi on viimein saatu päätökseen. Kirkkosalistakin löytyy aavemaisia kuvia ja pääkalloja, mutta sen krypta on koristeltu täysin ihmisen pääkalloista tehdyllä ristillä ja tauluilla. Nurkassa seisoo huppupäinen viikatemies. Hyytävää!

paakallo
Sisäänkäyntiä koristaa tietenkin pääkallo

Chiesa di Santa Maria dell’Orazione e Morte, Via Giulia 262. Ei pääsymaksua, avoinna kun ovi on avoinna.

 

4. Rooman Katakombit

Rooman muurien ulkopuolella Via Appia Anticalla sijaitsevat maailman ensimmäiset katakombit, San Sebastionin katakombit ja niiden lähistöllä myös San Calliston ja San Domitillan katakombit. Vaikka Rooman katakombeissa ei Domitillan katakombeja lukuunottamatta näy vainajien luita, kymmenien kilometrien pituiset maanalaiset käytävät täynnä  tyhjiä hautakammioita ja alttareita jriittävät itsessäänkin aiheuttamaan väristyksiä ja ansaitsevat tulla mainituksi tällä listalla. Katakombeihin on haudattu kuitenkin tuhansia ihmisiä, joista osa on surmattu julmalla tavalla. Osan voi hyvin kuvitella jääneen kummittelemaankin paikalle.

Appia Antican katakombeissa vieraillaakseen täytyy nähdä hieman vaivaa. Niihin ei myöskään ole yhteislippua, joten vierailijan täytyy valita, missä vierailee.

5. Basilica di Santa Maria del Popolo

Piazza del Popolon kulmassa sijaitseva kirkko tunnetaan mm. Caravaggion ja Pinturicchion maalauksista, Berninin veistoksista ja Raffaellon suunnittelemasta kappelista. Hyytäväksi kirkon tekee se, että se on rakennettu paikalle, jossa keisari Neron kerrottiin kummittelevan. Aavemainen on myös 1600-luvulla kuolleen arkkitehdin Giovanni Battista Gislenin hauta, jota koristaa memento mori -teeman mukaisesti hyvin aidonoloinen luuranko kaltereiden takana. Myös Dan Brownin kirjojen ystävät voivat saada kylmiä väreitä kirkossa.

BONUS: Chiesa di Santo Stefano Rotondo

1500-luvulla Mithran temppelin päälle rakennettu Santo Stefano Rotondo on Rooman ensimmäinen pyöreä kirkko, mutta sen kaunis arkkitehtuuri puukattoineen ja pylväineen jää kirkon seiniä koristavien freskojen varjoon. Freskoista ei todellakaan puutu verta ja suolenpätkiä, ne nimittäin esittävät mitä julmimpia tapoja, joilla marttyyreja on tapettu: kaatamalla sulaa metallia suuhun, keittämällä elävältä, hautaamalla elävältä, leikkaamalla rinnat irti. Kirkko kannattaa jättää siis väliin, jos tulee helposti huonovointiseksi tai näkee painajaisia, sillä freskot eivät sovi heikkovatsaisille!


keitettyseina

Via di Santo Stefano Rotondo 7 (10 minuutin kävely Colosseumilta) Auki päivittäin 9 – 13 ja 14 – 17. 


Kommentit

Yksi vastaus

  1. Sini avatar
    Sini

    Hei kiitos tästä postauksesta. Kaupungin tämä puoli kiehtoo kovasti 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *