Gianicolon kukkulalla, San Pietro in Montorion luostarin sisäpihalla on yksi Rooman kätketyimmistä aarteista: Tempietto, pikku temppeli. Tätä Bramanten 1502 suunnittelemaa pientä pyöreää kappelia pidetään täysrenesanssin ihanteiden täydellisimpänä ilmentymänä. Täysrenessanssissahan – kuten kaikki muistamme – pyrittiin geometriseen täydellisyyteen, harmoniaan ja tasapainoon. Arkkitehtuurin aiheet otettiin antiikista ja rakennuksissa oli useimmiten ympyrän-, ristin- tai tähdenmuotoinen keskusrakennus, jota peitti kupoli. (Okei, lunttasin Wikipediasta).

Bramante otti geometrisesti täydellisen symmetriseen ja harmoniseen temppeliinsä mallia ainakin Tivolin Vestan temppelistä, Marcellon teatterista ja etenkin Bocca della Veritàn lähellä sijaitsevasta Tempio di Ercole Vincitoresta eli Herkules-sankarin temppelistä, jota usein virheellisesti Vestan temppeliksi sanotaan. Tempietto pylväikköineen ja kupoleineen on puolestaan tämän hauskan blogiartikkelin mukaan toiminut mallina muun muassa Lontoon St.Paulin katedraalille, Pariisin Panthéonille ja Yhdysvaltain kongressirakennus United States Capitolille. Aikamoinen suoritus sisäpihalle kätketyltä halkaisijaltaan vain 4,5-metriseltä pikku temppeliltä.

 Jotain samaa näis on:

Antiikin aikainen Tempio di Ercole Piazza della Bocca della Veritàlla

 

Bramanten Tempietto

 

Kongressirakennus United States Capitol (kuva: Phil Roeder/ Flickr)

 

 

Bramanten Tempietto on siis täysrenesanssin mestariteos ja malli monille muille kuuluisille rakennuksille. Mutta ei tässä vielä kaikki: Tempietto on rakennettu tismalleen sille kohdalle, jolla sen aikaisen uskomuksen mukaan seisoi risti, johon muuan apostoli Pietari ristiinnaulittiin. Siis oikeasti, ajatelkaa nyt: se on paikalla, jossa pyhä Pietari ristiinnaulittiin! Tätä tietoa pitää vähän sulatella, vai mitä?
Tosin tälle oletukselle ei löydy juuri vahvistusta ja enemmistö tutkijoita tuntuu olevan sitä mieltä, että todennäköisemmin Pietari ristiinnaulittiin Neron puutarhassa nykyisen Vatikaanin alueella, mutta silti: missä tahansa muualla paikka, jossa edes legendan mukaan oletetaan pyhän Pietarin ristiinnaulitsemisen tapahtuneen, suorastaan kuhisisi turisteja. Etenkin, jos paikalla olisi täysrenesanssin täydellinen mestariteos. Vain Roomassa tällainen helmi voi jäädä muiden nähtävyyksien varjoon niin, että paikalla ei koskaan ole juuri ketään.

Tempietton lattiassa oleva reikä symboloi Pietarin ristin paikkaa

 

Sisäseiniä koristaa evankelistojen patsaat symboleineen. Tässä Markus ja leijona.
Tempietton takaa pääsee kurkistamaan alapuolella olevaan kryptaan, jossa on Pietarille omistettu alttari ja seinillä hänen elämästään kertovia reliefejä.

Tempietto, Piazza di San Pietro di Montorio. Ei pääsymaksua, ei jonoja.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *