Santa Cecilia in Trastevere on Rooman kiinnostavimpia kirkkoja. Se on Rooman vanhimpia kirkkoja, vaikkakin sitä on vuosisatojen varrella uudistettu rajulla kädellä niin, että siellä saa hyvän kuvan Rooman historiallisista kerrostumista.  Ferdinando Fugan (myönnän, tieto peräisin Wikipediasta ja arkkitehdin nimi ei sano minulle mitään) vuonna 1725 suunnitteleman julkisivun takaa avautuu viehättävä sisäpiha suihkulähteineen ja antiikin ajoilta peräisin olevine pylväineen. Kirkon ulkoseinälle on ripustettu marmorinpaloja antiikin aikaisista seinistä. Kirkon vieressä kohoava kellotorni näkyy kauas. Itse kirkossa on keskiaikaisia mosaiikkeja, joita voi halutessaan tutkailla rauhassa ilman, että täytyy varoa vieressä kuvaa ottavan kyynärpäitä, kuten sesonkiaikaan Santa Maria in Trasteveressa.  Mosaiikkien alla lepää Madernon liikuttava veistos kirkon nimikkopyhimyksestä Pyhästä Ceciliasta vuodelta 1600.  Taiteilijan on sanottu olleen paikalla, kun 300-luvulla mestattu Cecilia kaivettiin haudastaan ihmeellisesti muuttumattomana ja ikuistaneen Cecilian sellaisenaan, kirveen jäljetkin kaulassaan.

Kirkkoon kätkeytyy myös sanan mukaisesti kätkettyjä aarteita. Olen aiemminkin kertonut urkuparven takana piilossa olevasta  Cavallinin upeasta freskosta vuodelta 1293. Fresko jäi piiloon, kun Santa Cecilian kirkkoa uudistettiin 1700-luvulla rankalla kädellä. Vanhat keskiaikaiset pylväät suljettiin surutta modernimpien sisään ja kosmaattinen lattia korvattiin marmorilla.  meni pilalle. Urkuparven eteen rakennettiin seinä, jonka taakse Cavallinin fresko nyt jää. Nyt keskiaikaista freskoa pääsee katsomaan, kun soittaa arkisin 10-12 kirkon pääoven vasemmalla puolen olevan luostarin oven viereistä ovikelloa. Kahden euron maksua vastaan joku nunnista/ muu työntekijä vie hissillä huoneeseen, jossa fresko on.

Mutta fresko ei ole kirkon ainoa kätketty salaisuus. Kirkon alla on nimittäin Rooman kaunein krypta.

Rooman kaunein krypta

Santa Cecilian krypta

Kryptaakaan ei mitenkään erityisemmin mainosteta kirkossa, eikä oikeastaan missään muuallakaan. Kirkossa on pieni kyltti, jossa kerrotaan kryptan aukioloajat ja pääsymaksu. Kryptaan pääsee maksamalla 2,5 euron pääsymaksun noin 100-vuotiaalle nunnalle – jos hän sattuu olemaan paikalla. Klaustrofobiasta kärsivien tai muuten aavemaista tunnelmaa kaihtavien kannattaa mennä kryptaan kaverin kanssa. Kryptaan kuljetaan nimittäin osittain säilyneen antiikin aikaisen talon raunioiden läpi – mahdollisesti sen, jossa Cecilia aviomiehineen surmattiin. Koska kryptassa luultavasti ei ole muita kävijöitä, kulku hiirenhiljaisessa käytävässä saattaa tuntua vähän oudolta ja karmaisevaltakin vilkkaan Trasteveren hälyn jälkeen.

Mikään vaatimattomassa käytävässä ja talon raunioissa ei valmista siihen kullan ja värien loistoon, joka kryptassa odottaa.

Antiikin aikaisia paloja kirkon alla

Käytävä kryptaan

Kosmaattista tyyliä edustavat runsaasti koristellut ja värikkäät kaariholvit, kattomaalaukset ja mosaiikkilattiat  ovat lumoavan kauniita. Krypta ei ole kovin iso, mutta silti sen yksityiskohdissa riittää ihasteltavaa pitkäksi aikaa. Ainakin itse viihdyin täysin kauniin kappelin hiljaisuudessa aivan yksin niin kauan, että nunnan piti könytä alas ilmoittamaan, että on kryptaa sulkemassa. Onneksi tuli, sillä en ehkä kuitenkaan olisi halunnut unohtua sinne suljetuksi tuntikausiksi.

HUOM! Tämän jutun kuvat ovat täysin luvattomia! Kamerani nähtyään nunna nimittäin nuhteli minua ankarasti sormeaan heilutellen: kryptassa ei olisi saanut ottaa kuvia. Mitään perusteita kiellolle hän ei antanut, eikä vaatinut kuvia poistettavaksi muistikortilta. En tietenkään käyttänyt salamaa, joten mitään vahinkoa koristeille ei kuvauksesta koitunut, mutta en voi mennä ottamaan parempiakaan esim. jalustan ja valovoimaisemman objektiivin kanssa nyt, kun kiellosta tiedän. Ehkä kryptassa on osin kuvauskiellon takia niin vähän kävijöitä: kukaan ei tiedä, miten kaunis kätketty aarre kirkon alla on, kun ei siitä ole kuvia missään!

Santa Cecilian krypta

Rooman kaunein krypta , yksityiskohta kattokoristelusta

Yksityiskohta Santa Cecilian kryptan koristuksista

Rooman kaunein krypta - ja muovituolit!

Basilica di Santa Cecilia in Trastevere

Piazza Santa Cecilia. Krypta on auki silloin, kun kirkkokin on eli maanantaista lauantaihin klo 10.00 – 12.30 ja 16.00 – 18.00. Pääsymaksu 2,5 euroa.

Vinkki: Kirkossa käynnin jälkeen voi mennä lounaalle syömään Rooman parasta Cacio e pepe -pastaa Roma sparita -ravintolaan. Niin minäkin tein. Juustosta tehdyllä lautasella tarjottu juustopasta auttoi kummasti toipumaan nunnan nuhteista 🙂


Kommentit

2 vastausta

  1. Christa Ruissalo avatar
    Christa Ruissalo

    Kiitos tästä jutusta, jonka innoittamina kävimme tässä aivan järkyttävän kauniissa kirkossa ja sen ihastuttavassa kryptassa. Vaikuttavin kirkkovierailu Roomassa, paljolti varmasti rauhallisen tunnelman vuoksi. Erityisesti krypta oli hieno paikka hetken hiljentymiseen. Kännykällä kuvaamista ei mitenkään rajoitettu. Valitettavasti freskoa emme päässeet näkemään, olimme paikalla juuri väärään aikaan, no seuraavalla vierailulla sitten

    1. Heli Vihreältä kukkulalta avatar
      Heli Vihreältä kukkulalta

      Ihana kuulla, että oli hieno kokemus! Ja hyvä on aina jättää jotain seuraavaan kertaankin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *